Изключително ниска избирателна активност и възможност за 8-, дори 9-партиен парламент.Това

...
Изключително ниска избирателна активност и възможност за 8-, дори 9-партиен парламент.Това
Коментари Харесай

Медиана: Възможен е и 9-партиен парламент

Изключително ниска изборна интензивност и опция за 8-, даже 9-партиен парламент.

Това са главните заключения от социологическо изследване на организация " Медиана ", оповестено през днешния ден. 

Засега данните дават съображение да се чака доста ниска изборна интензивност на идните избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 на сто заявяват, че твърдо ще гласоподават още веднъж. Същевременно не се следи активизация измежду тези, които преди не гласоподаваха.

Може да се чака, че пред урните на тези избори ще застанат към 2,2 милиона гласоподаватели - показват от организацията.

При това състояние, прагът за прекосяване на 4-процентната преграда ще падне доста  - до към 85 000-88 000 избиратели. Това дава добра опция на по-малките партии да се борят за попадане в Народното събрание. Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма " тежест "  в процентно отношение (при релативно невисок брой действителни избиратели). Същевременно ниската изборна интензивност в страната ще увеличи мощно тежестта на гласовете от чужбина. 

Има огромна възможност в идващия парламент да има към този момент 8 или даже 9 партии – всички, които бяха до момента в 47-мото Народно заседание, плюс " Български напредък "  и " Изправи се България ", предвиждат социолозите.  


Засега ГЕРБ (22,8 на сто) господства, като води с близо 6 % пред " Продължаваме промяната " (17,1%).

Три партии (БСП, Движение за права и свободи и " Възраждане " ) се борят за трето, четвърто и пето място с на практика изравнени позиции. (Следва да се има поради огромния капацитет на Движение за права и свободи от гласовете в чужбина - нещо, което не е отразено в сегашното проучване, акцентират от " Медиана " ). Българска социалистическа партия получава 13,3 на 100, партията на Костадин Костадинов - 12,5%, а Движение за права и свободи - 11,1 на 100.

" Въпреки, че " ИТН "  бележи забележителен отлив на гласоподаватели, към този момент резервира опциите си за посланичество в Народното събрание ", пишат от " Медиана ", като й дават 6,9%. (При показаните през предходните дни проучвания, Има Такъв Народ е под чертата за влизане в Народно събрание, само че близо, б.р.).

" Демократична България "  и " Български напредък "  също са устойчиво над 4-процената преграда за влизане в Народното събрание, с по 5,5% поддръжка за всяка. (При показаните през предходните дни проучвания, Демократична България е към 7 на 100, а партията на Стефан Янев е към чертата, б.р.)

Партията на Мая Манолова към този момент е близо, само че под чертата за влизане в Народното събрание, като резервира шансове да бъде деветата партия в новия парламент - с 3,4 на 100.

Ето и персоналните рейтинги на политическите водачи, измерени от " Медиана ":

" Данните от проучването демонстрират, че резултатите от изборите ще се дефинират не толкоз от предизборната политическа борба сред партиите, а от икономическите разтърсвания в обществото. Наблюдаваме извънредно засилена тревога във връзка с персоналното материално богатство, вероятностите пред страната и страхове за идната зима и непосредственото бъдеще ", показват социолозите.

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното състояние на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е единствено началото. Също толкоз чакат, че в идващите месеци ситуацията им ще става още по-лошо (а 9% се притесняват, че могат да изпаднат в последна мизерия). 40 на сто споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в идните месеци, като единствено 20% са уверени, че ще могат да се оправят безпроблемно с тези си разноски. 

Цялото проучване може да прочетете.

Изследването е извършено в интервала – 30 август - 4 септември 2022 година с 1008 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР